SHAPEBOXING VS MARITAL ARTS

 


Pa naj bo to prvi post v novem in edinem (edinstvenem) blogu.  Velika večina je še vedno v dilemi, kako razložiti, kaj sploh SHAPEBOXING je. 
 

Dejansko gre za različico treningov, ki je skupek borilnih veščin, kot so tajski boks, kick boks in boks.
 

Ker sem ženskega spola, kar povprečje močnejšega spola razmišlja na prvi vtis in vrže ven najbolj običajen stavek: “To je sigurno, neka aerobika ali pa Tae Bo!” Najlažje je predvidevati brez podlage. Easy come, easy go.  Ponavadi je moj kontra komentar: “Pridi na trening in potem komentiraj!” Če skrajšam: Yes, trening Shapeboxinga je za moške in ženske. Žal zavest, da gre za brutalen šport, ki ni za ženske še kar prevladuje.  Počasi se premikamo tja, kjer je bila Nova Zelandija že pred 10timi leti in kjer je ZDA-a ta moment. Na vrhuncu in najbolj popularnem športu vseh časov.  Boks in MMA sta trenutno najbolj vroča stvar tako v showbiznisu, kot tudi v športu. Gre za miljonska vplačila pri PPV-ju (pay per view).  Američani pač izkoriščajo to kar najbolje znajo, zahodnjaške borilne veščine so prenesli v showbiznis in naredili multimiljonski posel.  Slovenija se seveda nagiba in zgleduje po ameriških standardih.

 

Sam Shapeboxing je torej trening, ki temelji na integraciji tehnike, moči, razvijanja eksplozivnosti, footwork-a, pliometriji in gibljivosti.  Gre za malce poseben ali pa prilagojen pogled izvajanja posameznih gibov, kar pomeni, da temelji najprej na izvajanju tehnike z občutkom, še posebno ob izvajanju ročnih in nožnih kombinacij v parih. Princip treniranja temelji na natančnosti izvedbe in eksplozivnosti, kar pomeni, da v parih ni maksimalne moči. Na ta način v paru nikakor ne tvegamo poškodbe in prilagodimo silo na posameznika.
 

Seveda je najljubši pripomoček na Shapeboxing treningu vreča! Tu velja, da sta posameznik in vreča največja “sovražnika”, kar pomeni, da prilagajanje na sparring partnerja odpade in se posameznik lahko “izživlja” z udarci , prilagojenimi svoji sili, hitrosti in moči. Edina najslabša varianta je, da se vreči malce “odpelje” in udari nazaj! Kakšna je verjetnost da se bo to dejansko zgodilo? Nikakršna. Šalo na stran.
 

Torej v enem stavku: Gre za trening rekreativne in tehnične narave, kjer se ukvarjaš s svojim telesom in njegovo fizično pripravljenost skozi borilne veščine.  Brez taktike, brez udarcev v glavo.
 

Kaj več pa v naslednjem postu.

 

 

Naslov

Stegne 11

1000 Ljubljana

Telefon


00386 (0) 40 88 66 04