SB BORILNA VEŠČINA?

KAJ SPLOH SHAPEBOXING JE? 

 

ALI JE SHAPEBOXING BORILNA VEŠČINA? Ja, je. 

 

Dajmo najprej razčistiti, kaj borilne veščine sploh so?! :)  Borilne veščine so sistemi, ki izhajajo iz različnih tradicij predvsem vzhodnjaških in borilnih vaj.  Ti sistemi se trenirajo za različne namene kot so: samoobramba, vojska, policija, mentalni ali duševni razvoj ali pa samo za zabavo! :) Čeprav se izraz MARTIAL ARTS največ povezuje z Vzhodno Azijo, pa originalno izhaja iz Europe leta 1550-ega.  Sam izraz je latinskega izvora in pomeni: "arts of Mars, the Roman god of war".

Borilne veščine so disciplina in predanost, ki jih lahko treniraš celo življenje. Jaz jih smatram kot različne principe: Veščine tehnike, veščine obrambe, veščine napada, veščine taktike. Vsaka veščina lahko vzame leta in leta treniranja. Torej če oseba trenira večinoma tehniko in napad, ne pomeni, da ne trenira borilnih veščin. Seveda pa izraz mojster zasluži človek, ki obvlada vse veščine. Sama se nimam za mojstra ampak trenerja, ki se ukvarja z rekreativno populacijo. 

Navadno se izusti običajen stavek: “To je sigurno, neka aerobika ali pa Tae Bo!”  Nič nimam proti Billi-ju Blank-su, ki je ustanovitelj te aerobne vadbe. Še bolj me zabavajo EGO NEVED-i, ki po parih minutah opazovanja naše začetne skupine, ugotovijo, da ne vemo kaj počnemo? Ha -ha. Kako naj bo človek po 15ih minutah izvajanja udarcev, prvič v življenju, suveren?? Škoda energije in tipkanja...

 

Skratka: SHAPEBOXING je trening borilnih veščin, ki uporablja sisteme tajskega boksa, kikboksa, boksa, za piljenje tehnike. Poleg tega so v licenčne treninge integrirani sistemi footwork-a, pliometrije, razvijanje moči in ostali prilagojeni principi za rekreativno populacijo. Smo blagovna znamka in licenčna vadba, ki se trži in širi tja, kamor je zaželjen takšen način treniranja. Naš namen je poučevanje rekreativne populacije za zabavo in širjenje duševnega razvoja. Zato s ponosom izjavljam, da imamo SHAPEBOXING AMBASADOR-je, ki so predani naši viziji in jo z veliko srčnosti širijo naprej v Črnomelj : Sanela Zukanovič, v Slovenj Gradec: Simona Kotnik, na Ig: Špela Kramberger.

 

Počasi se premikamo tja, kjer je bila Nova Zelandija že pred 10timi leti in kjer je ZDA-a ta moment. Na vrhuncu!.  Boks in MMA sta trenutno najbolj vroča stvar tako v showbiznisu, kot tudi v športu. 

 

UFC je  borilna organizacija in spada v showbiznis, ki izkorišča šport v kapitalne namene.  Gre za miljonska vplačila pri PPV-ju (pay per view).  Američani pač izkoriščajo to kar najbolje znajo, zahodnjaške borilne veščine so prenesli v showbiznis in naredili multimiljonski posel. Torej showbiznis je zabava in borilne veščine so izkoriščene v namen zabave. 

 

Ta način so uporabljali tudi na Japonskem, kjer je delovala organizacija PRIDE in so prevladovali izrazi kot je K1 - kjer je šlo za drugačne principe borilnih veščin, večinoma v stoje, brez rokoborbe in na podlagi tajskega boksa. Takrat je ta način športa veljal, kot najbolj priljubljen med ženami in otroci! Seveda, kot navdušenci in opazovalci dogodkov iz strani organizacij na Japonskem...

 

SHAPEBOXING je tehnična veščina v parih in na vrečah. Idealna za razorožitev stresa in sprostitev. 

 

Torej v enem stavku:  SHAPEBOXING je  trening rekreativne in tehnične narave, kjer se ukvarjaš s svojim telesom in njegovo fizično pripravljenost skozi borilne veščine.  Brez taktike, brez "full kontakta". Smo tudi SHOWGROUP, ki je že prejela pokal za prvo mesto, za uspešno predstavitev SHAPEBOXING-a na tekmovalnem nivoju.