TRENERKA BOKSA?

KAKO ZAČETI, KAJ POMENI POUČEVANJE BOKSA ZA REKREATIVNO POPULACIJO...
 

Zakaj bi sploh katerakoli punca sanjala o boksu, kaj šele poklicu trenerke boksa?  Je sploh realno, da bi lahko uspela in se preživljala s tem?  Ali sploh lahko pričakuješ, da se bodo ljudje zaljubili v tvoj način treniranja ?


Boks, tajski boks, mma, to so ja brutalni športi, ki v celoti pripadajo močnejšemu spolu. Je tako? Ni.



Naj vam povem kratko zgodbico…


Pred devetnajstimi leti, sem bila kar vzorna študentka, ki se je trudila, biti prisotna na čimveč predavanjih ekonomske fakultete in pokazati predanost študiju in obveznostim. 

Sestrična me je povabila na prezentacijsko uro vodenih licenčnih vadb iz Nove Zelandije in takoj sem vedela, da želim postati trenerka teh vadb. Po končani prezentaciji sem stopila do trenerjev in povedala, da se želim pridružiti njihovem timu.


Ne samo, da sem se pridružila timu, povabili so me v Novo Zelandijo, kjer sem kot edina in prva slovenska predstavnica predstavljala njihov program, kot glavni model za 250.000 telovadnic po vsem svetu.  Program, ki sem se mu strastno predajala in ga vadila zadnjih nekaj let.  Po nekaj ur na dan.


Boks, bodisi tajski boks, bodisi kickboks, bodisi samo urjenje tehnike borilnega športa, predstavlja neko izpopolnjenje med dušo in telesom. Medtem ko uriš telo s hitrostjo udarca, dviguješ adrenalin z močjo izvedbe in združiš to v ekplozivnost, pridejo možgani do nekakšne samouresničitve.  Opis ni najboljši, sigurno pa je potrebno kar nekaj ur, da telo samo ugotovi, kakšen balzam so udarci.


Po drugi strani je treniranje tehnike, kamor ponavadi štejemo tudi “shadow boxing” precej težji del, kot treniranje v paru,  bodi si, da gre za “light sparing” ali “full contact”. Potem pa je tu še priprava taktike na borbo, ki lahko dobesedno spominja na igranje šaha.  Dodajte še različne vrste borilnih veščin, pa je eno življenje premalo, da bi osvojili nekaj od tega.Seveda pa ne gre spregledati dejstva, da pri takem treniranju sodelujejo mišice celega telesa in se tonus precej hitro pozna.  Aja, razen če nisi Adriana Lima, pričakovati, da bo tvoje telo enako, kot njeno, po 6ih mesecih brcanja in boksanja, je zaman! Definitivno pa je to trening, po katerem se težave ali problemi, ko nimamo odgovora nanje, same razrešijo. Zato sem zaljubljena v ta šport.



Ne vidiš izhoda? Začni trenirat boks.


Zakaj bi se človek sploh matral z vsem tem? Še posebno duša v ženskem telesu?
Preprosto zato, ker je občutek nepopisen in prežet z adrenalinom in ker res spada med boljše občutke  v življenju.

Kaj pa je življenje drugega kot doživljanje občutkov in uresničevanje sanj…



KAKO POSTATI FENOMENALNA V TEHNIKI?


Prvih deset let sem trenirala med 5- 7x na teden. Moj glavni fokus, so bili ročni in nožni udarci. Spremljanje borb (K1, PRIDE, BELLATOR, UFC) in občudovanje tehnike uspešnih borcev.


Predanost. Predanost. Strast. Zaljubljenost.


To so trije pojmi, ki so me vodili, do tega, da sem ustvarila svojo blagovno znamko SHAPEBOXING, zaradi katere, so me povabili že na precej intervjujev in sedaj lahko že sedmo leto živim od same vadbe.  Na dolgi rok pa si želim ustvarjati delovna mesta in širiti zavedanje tega športa med množice in posameznike, kot eno izmed navad v vsakdanjiku.

Še vedno pa se nasmehnem ob misli in sem hvaležna, da lahko učim, predvsem osebe nežnejšega spola, kako pravilno tolčti v vrečo in svoje sovrstnice.
 

How cool is that?!
 

“Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.” Charles Bukowski;