Zakaj in Kako BORILNE VEŠČINE

 

 

Foto: Snemanje videa v Tivoliju 2010 

 

Dajmo najprej razčistiti, kaj borilne veščine sploh so?! :)  Borilne veščine so sistemi, ki izhajajo iz različnih tradicij predvsem vzhodnjaških in borilnih vaj.  Ti sistemi se trenirajo za različne namene kot so: samoobramba, vojska, policija, mentalni ali duševni razvoj ali pa samo zabavo!  Poglej si naš prispevek na VIZITI :)

 

Čeprav se izraz MARTIAL ARTS največ povezuje z Vzhodno Azijo, pa originalno izhaja iz Europe leta 1550-ega.  Sam izraz je latinskega izvora in pomeni: "arts of Mars, the Roman god of war".

 

Borilne veščine so disciplina in predanost, ki jih lahko treniraš celo življenje. Nič ni narobe, če jih smatramo kot različne principe: Veščine tehnike, veščine obrambe, veščine napada, veščine taktike. Vsaka veščina lahko vzame leta in leta treniranja.

Torej če oseba trenira večinoma tehniko in napad, ne pomeni, da ne trenira borilnih veščin. Seveda pa izraz mojster zasluži človek, ki obvlada vse veščine. Sama se nimam za mojstra ampak trenerko, ki poučuje predvsem nežnejši spol  rekreativne populacije in skozi različne principe veščin ustvarja boljše počutje. 

 

Navadno se nevedneži dobijo asociacijo ob imenu SHAPEBOXING: “To je sigurno, neka aerobika ali pa Tae Bo!”  Nič nimam proti Billi-ju Blank-su, ki je ustanovitelj te aerobne vadbe. Še manj pa imam proti aerobni vadbi, ki je bistven del treningov.

Šla bom še malce dlje in omenila "ego-booster-je", ki po parih minutah opazovanja naše začetne skupine, ugotovijo, da ne vemo kaj počnemo? Ha -ha. Kako naj bo človek po 15ih minutah izvajanja udarcev, prvič v življenju, suveren?? Ko pa znani borci trenirajo celo leto samo drugi direkt!

Jaz sem po vseh teh letih dobila trdo kožo in se na koncu samo nasmehnem. Se mi pa zdi, da hvala bogu počasi prihajajo borilne veščine tudi v vsakdan nežnejše populacije. 

 

SHAPEBOXING™ je  sistem treningov  borilnih veščin, ki uporablja veščine tajskega boksa, kikboksa in boksa, za piljenje tehnike.

V sistem treningov so integrirani: footwork, pliometrija, razvijanje moči in ostali prilagojeni principi za rekreativno populacijo.

Smo blagovna znamka in  vadba, ki se trži in širi tja, kamor je zaželjen takšen način treniranja. Naš namen je poučevanje rekreativne populacije za zabavo in širjenje duševnega in fizičnega razvoja. Sam tečaj za trenerje pa služi kot orodje, da vsak trener ali trenerka lahko integrira principe in veščine v svoje treninge za svoje vadeče in na ta način dvigne kvaliteto svojega poučevanja. 

Opravljenih je bilo že več kot 10 izobraževanj, skozi katerega se je kalilo okrog šestdeset slovenskih  tujih inštruktorjev Shapeboxinga. Nov in izboljšanj tečaj za trenerje in trenerke se bo izvajal v Oktobru 2022. 

 

Razlika med profesionalnimi borci in borkami in rekreativnimi: 

 

UFC je  borilna organizacija in spada v showbiznis, ki izkorišča šport v kapitalne namene.  Gre za miljonska vplačila pri PPV-ju (pay per view).  Američani pač izkoriščajo to kar najbolje znajo, zahodnjaške borilne veščine so prenesli v showbiznis in naredili multimiljonski posel. Torej showbiznis je zabava in borilne veščine so izkoriščene v namen zabave. 

 

Ta način so uporabljali tudi na Japonskem, kjer je delovala organizacija PRIDE in so prevladovali izrazi kot je K1 - kjer je šlo za drugačne principe borilnih veščin, večinoma v stoje, brez rokoborbe in na podlagi tajskega boksa. Takrat je ta način športa veljal, kot najbolj priljubljen med ženami in otroci! Seveda, kot navdušenci in opazovalci dogodkov iz strani organizacij na Japonskem...

 

SHAPEBOXING je tehnična veščina kombinacij, tajskega boksa, boksa in kickboksa, 'shadow',  v parih in na vrečah. Te tri tehnične vrline pa podpirajo različni stebri od hitrosti, ritma, pliometrije, koordinacije, eksplozivnosti, moči do gibljivosti. Je idealna rešitev za razorožitev stresa in sprostitev. 

 

Torej v enem stavku:  SHAPEBOXING je  trening rekreativne in tehnične narave, kjer se ukvarjaš s svojim telesom in njegovo fizično pripravljenost skozi borilne veščine.  Brez taktike, brez "full kontakta".

Smo tudi SHOWGROUP, ki je že prejela pokal za prvo mesto, za uspešno predstavitev SHAPEBOXING-a na tekmovalnem mednarodnem nivoju, skupinskih vodenih vadb.