Vodič po borilnih veščinah - SHAPEBOXING

Vodič po borilnih veščinah

Gre za zaščiten koncept ki:

 

✔️spodbuja zavedanje,

✔️ skozi tematiko borilnih veščin,

✔️sproža intelekt usmerjen,

✔️k osredotočenosti in koordinaciji,
✔️ sprošča stres,
✔️čisti zavrto negativo.
 
 
 
 
 

 

Borilne veščine največkrat občudujemo kot športno panogo, vedno bolj pa se pojavlja trend borilnih veščin kot trening za boljše počutje in rekreacijo.

 

V prvem primeru se trenira zato, da se tekmuje na turnirjih ali borilnih spektaklih. 

 

Kadar  treniramo borilne veščine na način kot trenirajo v tem športu, ampak je primarni cilj boljše počutje in izguba kilogramov ali oblikovanje telesa, potem izkoriščamo borilne veščine v drug namen, ki je največkrat zanemarjen in še vedno pomemben;  torej zabava in opolnomočenje!

 

Dejstvo je, da lahko profesionalno poučujemo borilne veščine tudi drugo vrsto populacije in ne samo profesionalne športnike, v tem primeru rekreativno. 

 

Prav zaradi izpostavljanja borilnih spektaklov, veljajo borilne veščine kot agresiven šport, kar v neki točki tudi je, to pa ne pomeni, da je potrebno ob treniranju nekoga pretepsti.

 

Nasprotno, tehnike treniranja, so zelo različne in obstajajo  tudi načini in principi treniranja borilnih veščin, ki odgovarjajo tako močnejšemu kot nežnejšemu spolu. 

 

 

 

 

VPIS NA OSNOVNI TEČAJ

 


Da! Treniramo borilne veščine

 

* Tajskega boksa,

* Kick boksa, 

* Boksa. 

In njihove tehnike: 

- Footwork

- Shadowboxing

- Kombinacije v parih

- Kombinacije na vrečah 

 

 

NE treniramo: Full kontakta, udarcev v glavo in freestyl-a!

 


 


 

 POSKUSNI TRENING

 

 

Tajski boks

 

Borilne veščine: Tajski boks - značilnosti: 

 

* Uporaba komolcev

*Uporaba kolen

* Značilen začetni položaj 

* Footwork na prstih

* Značilne brce

 

 

 

 

 


Borilna veščina Tajski boks ali Muay Thai ali Thai boxing je borilni šport, ki uporablja izključno stoječo tehniko, pa tudi "clinching" prijeme. Disciplina je poznana kot "Art of eight limbs", ker poleg ročnih in nožnih udarcev uporablja tudi, kolena, komolce in goleni. Ravno zaradi tega je sam trening bolj zabaven in zanimiv. 

 

Pri Shapeboxingu™ se učimo enostavnih in naprednih tehničnih kombinacij Tajskega boksa kot borilne veščine, prilagojenih na potrebe rekreativne populacije. Ne uporabljamo polnega kontakta, nismo na tatamiju, smo v supergah. Uporabljamo trakove in rokavice, ter večino njihovih udarcev.

 

Od ročnih udarcev uporabljamo: Direkte, krošeje, aperkate, overhande, superman direkte, udarce v rebra, pesti in krožne pesti. Tajski boks uporablja vrsto različnih kolen, ki so odlična popestritev h kombinacijam, prav tako velja za komolce in brce. 

 

Naše Shapeboxing™ trenerke so pridobivale znanja v različnih borilnih klubih Tajskega boksa od Chiang Mai-a do Bankoka na Tajskem, do Golden Glory gyma v Amsterdamu in treniranju pri znanih trenerjih in borcih kot je Lucien CarbinAlistair OvereemUFC telovadnice v Los Angeles-u, do seminarjev in treningov z borci in trenerji pod okriljem borilne organizacije WFC. 

 


 

 

 

Borilne veščine: Kickboks - značilnosti:

 

* Fokus je na ročnih in nožnih udarcih

* 'Balet' med borilnimi športi 

* Ni kolen, komolcev in "clinchev"

* Obstaja več različnih stilov

 

 

 

 

 

 

Kickboks kot borilna veščina je najbolj 'čista disciplina', v smislu tehnične izvedbe, saj ni drugih kontaktov kot so ročni in nožni udarci. 

 

Sam izraz izhaja iz Japonske in se je razvil iz karateja in boksa, nanj pa so vplivali tudi savatemuay thaitaekwondo. Glede na to da se je razvijal in krepil na različnih celinah, je zanj značilno da ima različne stile te popularne borilne veščine.  Od  japonskega, ameriškega vse  do evropskega stila kickboksa. 

 

Pri Shapeboxingu™ treniramo predvsem ameriške tehnike kickboksa. Namen naših treningov je piljenje borilnih veščin v smislu pravilne tehnične izvedbe in izmenjavanju zanimivih kombinacij, brez cilja: premagati nasprotnika oziroma obrambo.

 

Najraje treniramo brce, ki so z različnimi pliometričnimi vložki izredno zahteven, zabaven in kvaliteten način treninga. 

 

Treniranje na ta način pripomore pri izboljšanju mišičnega tonusaizgubi maščob, pridobivanju hitrejše odzivnostikoordinacije in moči. 

 


 

  

Borilne veščine: Boks - značilnosti: 

 

* Samo ročni udarci

* Značilna obutev

* Značilno daljše časovno tempiranje 

* Moderniziran boks 

* Pojem sparinga - stvar debate

 

Značilnost Shapeboxinga™ je v tem, da je nabor kombinacij različnih stilov borilnih veščin različen, s tem ohranjamo pestrost in zanimivost v treniranju. 

 

 

Boks, predvsem moderniziran boks, ki je nastal zaradi želje mladih atletov, da se uveljavijo v tej disciplini, je za naše treninge zanimiv, zaradi pestrega footwork-a. Glede na to, da so prisotni samo ročni udarci, je povezanost korakov toliko hitrejša in poglobljena. Prav tako je poudarek na ročni tehniki bolj poglobljen kot pri ostalih borilnih veščinah. 

 

Vedno bolj se uveljavljajo tudi ženske, ki se uspešno profesionalno ukvarjajo z boks veščino in tekmujejo na različnih turnirjih kot so olimpijske igre. S tem podirajo sterotip moškega brutalnega športa.

 

Poleg tega boks ni najbolj brutalna borilna veščina, nasprotno tajski boks in kickboks veljata za bolj brutalni disciplini, najbolj poulariziran pa je ameriški MMA, takoimenovani novodobni gladiatorski šport, ki je najbolj poznan skozi ameriško borilno organizacijo UFC - ultimate fighting championship.

 

Shapeboxing™ ostaja zvest stoječim disciplinam in "čisti tehniki", ki so nekako bližje rekreativni populaciji in nežnejšemu spolu.  

 

 


 

Usmerjanje korakov v borilnih veščinah - FOOTWORK: 
 
 
 
 
 
* Pri stand up tehnikah
* Za ustvarjanje razdalje 
* Za obvladovanje ravnotežja
* Za obvladovanje prostora
* Za ustvarjanje momentuma
 
 

 

 

 

 

 

Pri Shapeboxingu™ uporabljamo osnovni footwork, ki si je po stilu med boksom in kickboksom precej podoben. Footwork tajskega boksa pa malce odstopa. V osnovi je glaven namen footworka, primik in odmik do tarče oziroma ustvarjanje razdalje za izvajanje udarcev.

 

Osnovni koraki so: korak naprej, nazaj, vstran in pivot. 

 

Najpomembnejše je obvladovanje teže telesa, bokov in nog, ter prenašanje le-te glede na željeno izvedbo udarca. Poleg tega je vse odvisno tudi od osnovnega položaja nog - front stance / guard position, ki ga v Shapeboxingu™ uporabljamo enakovredno kot levi guard in desni guard. 

 

Cilj Shapeboxing™ treningov je proporcionalno razvijanje gibanja in izvajanja udarcev. 

 

V večini borilnih klubov poučujejo izvajanje osnovne pozicije glede moč levice ali desnice in osnovne moči levičarja ali desničarja. Glede na to, se tudi deli začetna postavitev nog na Southpaw/Orthodox. Ker nismo in ne želimo postati Oscar De La Hoya, Roy Jones Jr., še manj pa Mike Tyson, da bi se osredotočali na moč enega udarca več let. 

 

Naš cilj tudi ni z močnejšo desnico ali hitrejšo levico ustvariti večjo škodo na obrazu nasprotnika ali pa ga 'poslati spat' (knock down).

 

Naš cilj je proporcionalno razvijati moč, hitrost, ritem, eksplozivno moč vseh udarcev, po strukturiranih principih, ki posameznemu vadečemu omogočajo napredek. 

 


SPARRING kot obvezen del treningov borilnih veščin:

 

 

 

* Različne definicije glede na stil veščine

* Stvar percepcije in debate

* Light kontakt

* Full kontakt

* Prosti sparring 

* Glede na pravila 

 

 

 

Pri Shapeboxingu™ poimenujemo sparring - delo v paru oziroma light kontakt, kjer smo tudi razvili posebna pravila, ki veljalo za boljšo interakcijo in maximalen učinek obeh oseb in vzporedno sovpadajo z ostalimi pravili treniranja borilnih veščin v funkciji napada in obrambe. 

 

Razlike delamo že pri tem, koliko je oseba težka in visoka, ter kakšno znanje v izvajanju udarcev ima. Navadno tudi ne sestavljamo parov, ki se razlikujejo po spolih. 

 

Posebej pozorni smo na začetno energijo, ki je med osebami, ki se poznajo precej drugačna od oseb, ki se ne. Poleg tega močno poudarjamo, do kam razvijati moč nožnih udarcev, ki nikakor ne sme biti maksimalna, medtem ko ročni udarci so bolj obvladljivi in manj močni in lahko proizvedejo večjo moč. 

 

Načeloma ne razvijamo udarcev v glavo, razen če je želja po učenju, izogibamo se tudi nožnim udarcem v telo. Vedno poudarjamo obvladovanje eksplozivne moči. 


 

Trening na vreči, kot obvezen del treningov borilnih veščin: 

 

 

* Izvajamo večjo in bolj nekontrolirano moč

* Večja poraba kalorij 

* Zabaven način treniranja 

* Odličen pripomoček za razvijanje moči 

* Trening v paru na vreči

* Samostojno 

 

 

 

 

Vreča kot pripomoček za urjenje udarcev, pripomore na različne načine v treniranju borilnih veščin. Z leti in stili borilnih veščin so rastle tudi oblike vreč za udarcev, od dolgih visečih, do kratkih, do samostoječih oblikovanih v lutke. Glede na vrečo se razlikujejo tudi načini izvajanja udarcev, ki pa so v osnovi enaki. 

 

Pri Shapeboxingu™ v začetnih skupinah pri delu na vrečah sodelujemo v parih, dokler vreče na obvladujemo samostojno.  Ko se razvije obvladovanje sile in natančnosti udarca, se posamezni vadeči neizmerno zabava in hkrati porabi ogromno količino kalorij pri delu na vreči.

 

Poleg tega pri udarcih na vreči ni bojazni, da bi prekomerno udarili našega sparring partnerja, pa tudi vse emocije od evforičnih, do izbruhov jeze, vreča resnično lepo prenese


SHAPEBOXING kot trening borilnih veščin vsebuje: 

* Resen odnos z  rokavicami

* Od začetne stopnje do nadaljevalne

* Kvalietno učenje tehnike

* Občutno razliko v pridobivanju telesne forme

* Nova in dolgoletna spoznanstva

* Dolgoročno zasvojenost z udarci

* Sproščanje endorfinov 

* Aktivacijo smejalnih mišic

* Zaupanja vreden odnos med vadečimi in trenerji

 

 

Močen poudarek damo na sprejemanje novih vadečih, ki nimajo nikakršnega znanja o borilnih veščinah,  udarcih in so brez fizične forme. Treninge delimo v osnovne mesečne tečaje in nadaljevalne mesečne tečaje, ki to postanejo po najmanj 4ih mesecih. Poleg tega se trudimo predajati znanje o borilnih veščinah na zabaven način, katerega cilj je opolnomočenje. 

 

Tečaju se lahko pridruži vsak in kadarkoli. 

 

ŽELIM SODELOVATI.